Langbroekerwetering

Werkgroep Kromme Rijncorridor presenteert inspiratiekaart voor toekomst Langbroekerweteringgebied 

Met deze kaart willen we als werkgroep laten zien hoe bijzonder het Langbroekerweteringgebied is en bewoners, gebruikers en overheden inspireren om samen te zorgen dat dit in de toekomst zo blijft.  

Het doel van de inspiratiekaart is om een nieuw perspectief te bieden voor de ontwikkeling van het gebied. Wij denken dat de grote maatschappelijke opgaven die er liggen voor natuur en landschap heel goed samen kunnen gaan met ruimte voor innovatie en ondernemerschap, en dat die elkaar juist kunnen versterken. We laten een aantal mensen aan het woord die ieder op hun eigen manier al laten zien hoe dat kan. De inspiratiekaart wil een aanzet zijn voor een gezamenlijke toekomstvisie en een bouwsteen vormen voor het gebiedsproces dat de provincie Utrecht is gestart. 

Het Langbroekerweteringgebied kent een rijk cultuurlandschap met landgoederen, buitenplaatsen, bossen en hooilanden met hoge natuurwaarden, en is een belangrijk landbouwgebied. Het gebied is gelegen in drie gemeenten: Wijk bij Duurstede, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug. Het is uniek door de ligging tussen Heuvelrug en rivieren, de bijzondere historische ontstaansgeschiedenis en het gaaf bewaarde landschap. Boeren, landgoedeigenaren en andere gebruikers hebben dat landschap gevormd en er generaties lang voor gezorgd. Zo is onder meer het unieke essenhakhout ontstaan, een zeldzaamheid in Europa, een deel zelfs beschermd als Natura 2000-gebied.  

De kaart brengt opgaven én kansen in beeld. Deze laten we zien aan de hand van vier themakaarten: Natuur en Cultuur Verbonden, Klimaatrobuust Watersysteem, Beleefbaar Landschap en Toekomst voor Boeren.  

Natuurlijk hebben bewoners en gebruikers in het Langbroekerweteringgebied uiteenlopende belangen en visies op de toekomst. Maar in onze gesprekken hebben we ook gemerkt dat er veel overeenkomsten zijn, en dat de zorg voor natuur en landschap breed gedeeld wordt. We zien dan ook volop kansen om tot een gezamenlijke aanpak te komen. Want juist door goed naar elkaar te luisteren en samen naar oplossingen te zoeken, kom je verder. 

De werkgroep Kromme Rijncorridor bestaat uit betrokken inwoners van het Kromme Rijn- en Weteringgebied. Wij staan voor het waarderen en behouden van dit bijzondere en lang geleden ontstane gebied. Met de inspiratiekaart willen we beleidsmakers uitdagen om met andere ogen naar het gebied te kijken en willen we hen inspireren om samen met het gebied tot breed gedragen oplossingen te komen. In het bijzonder roepen we de provincie op om de kaart als bouwsteen te gebruiken voor het lopende gebiedsproces.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...